hirdetések (x)

Fájlok küldése az interneten

2014.04.06. 21:12 Borbély Viktor

Sok az adatod otthon és nem tudod, hogy hol tárold? Gyorsan szeretél megosztani valamit? Ezekhez adok segítséget ma. Kezdem a korai FTP-től, a mai egyszerű módszerekig.

Kezdjük a korai kezdetekkel!

 

FTP tárhelyek

Ma már sokkal kifinomultabb eszközök állnak rendelkezésre, mint az FTP (File Transfer Protocol). Tény, hogy a maga jelentős fontos volt, ha nagy fájlok mozgatásáról volt szó. (Az FTP igazából egy protokol neve, nem egy alkalmazás, de így terjedt el.) Kell hozzá egy kliens, egy szerver, felhasználónév, jelszó. Lehet file-szinten bizonyos korlátozásokat meghatározni. Mivel a Unix világból indult el, így a jogosultságok is ehhez idomultak. Irás (read), olvasás (write), végrehajtás (execute), és ezek különféle felhasználóra (user), csoportra (group), és a többiekre (others).

Még ma is széles körben használják, bár nem az instant online tartalmak megosztásakor. Ehhez elavult a protokol.

 

Mi az a felhő?

A neve az ábrázolásból származik. Egy felhő (angolul Cloud), ami az internetet jelképezi, ahhoz pedig mindenféle eszköz kapcsolódik. A felhőben pedig egy hatalmas infrastruktúra van, milliónyi (!) szerverrel. Redundánsan kötve, sokféle szolgáltatást, tárhelyet, teljesítményt nyújtva a felhasználóknak. Mindezt skálázható módon, tehát olyan, mintha a következő pillanatban 1000 számítógéped lenne otthon. Aztán amikor már nem kell, akkor visszaadod az erőforrásokat a szolgáltatónak.

Cloud computing.jpg

Nagyjából le is írtam a felhőt.

Ezekből aztán sok felkapott kifejezesét létrehoztak:

- SaaS: Software as a service = a szoftvert, mint szolgáltatás
- PaaS: Platform as a service = a platform, mint szolgáltatás stb., stb.

Természetesen a skálázható tárhely számunkra a fontos. Ezek ma már havi néhány dollárért elérhető, és 10-20 Gb-ot kapunk érte cserébe.

 

Google Drive

A Google összevont szolgáltatásaiban 15Gb ingyenesen elérhető tárhelyet kapunk. Ez dinamikusan oszlik meg a levelezésünk és a Google Drive között. Itt tehát kellő mennyiségű tárhely áll rendelkezésre. Ráadásul a megosztás másokkal igen kifinomult. Megoszthatok egy fáljt, vagy könyvtárat: csak olvasásra, kommentelésre, vagy teljes hozzáférésre, módosítási joggal. Értesítést kap a másik arról, hogy megosztottam vele valamit. Könnyedén visszavonhatom a megosztásom.

A Google+ ma már Facebook-szintű közösséget épített a szolgáltatásai köré. A fotóimat egyszerűen és gyorsan oszthatom meg másokkal. Tipp, hogy a 2048x2048 pixel méretű fotóim nem fogyasztják a tárhelyemet, tehát feltöltés előtt érdemes rászánni az időt, és átméretezni őket.

Ha ez nem lenne elegendő, akkor regisztrálj magadnak mégegy GMail fiókot, és máris 30 Gb áll rendelkezésedre. Ha ezel nem akarsz vacakolni, akkor megfizethető havidíjas előfizetései vannak a Google-nek.

Jó dolog, hogy a DropBox-hoz hasonlóan, a Google-nak is van egy kliense, ami szinkronizálja a fájljainkat a felhőbe, vagyis a Google-s tárhelyünkre. A klienst a drive.google.com/start oldalról lehet letölteni. A telepítés a szokásos Next-Next-Finish. Készen is van.
Ezek után be kell jelentkeznünk a Google-s felhasználónkkal, és ezentúl az elmentendő fájljainkat a C:\Users\Felhasználónév\Google Drive könyvtárba másoljuk.

 

Torrent fájlok

Sok hatóság nem kedveli ezt a fajta fájlmegosztást. Joggal, hiszen a sajtó az illegálisan másolt tartalmakról szól. Eltekintve ettől, az alapötlet nagy is jó. Egy úgynevezett seed (megosztó) szerveren van elhelyezve a tartalom. Erről egy .torrent fálj jön létre, és ez van szétküldve akár e-mailben, vagy csak elhelyezve egy gyűjtő honlapon. Ez tartalmazza az letölteni kívánt állományról az adatokat, pl. hogy hol érhető el. Aki le akarja tölteni ezt az állományt, az ezen keresztül találja meg. Miután elkezdődik a letöltés, saját magam is feltöltővé válok. Ekkor un. peer-to-peer (p2p) kapocsolat jön létre köztem, és aközött, akitől töltök.

Ennek a megosztásnak az előnye, hogy nem központosított, nem egy adott szervert terhel tárhellyel, sávszélességgel. A torrent letöltő programok mindig a leggyorsabb kapcsolatokat keresik, tehát a letöltési is automatikusan optimális. Az állományok kis morzsákként szét vannak szórva az interneten, és sokszor több ezer helyről áll össze az egy video vagy zene fájlom.

Letöltő programok:
- uTorrent (micro torrent)
- Opera böngésző
- kTorrent
- rTorrent
- FlashGet ... és még sok más.

 

Óriás levelek

A Freemail kitalálta az óriáslevelet, amivel akár 1 Gb-os fáljt is küldhetünk bárkinek. A címzett igazából csak egy linket fog kapni, ahonnan korlátozott ideig, illetve letöltési számig érheti el a megosztást. Tehát nem végleges, de ingyenes és egyszerű megosztási forma. Mivel a link ismeretében bárki letöltheti a tartalmat, csak olyan fáljt osszunk így meg, amiért nem kár, illetve ne adjuk tovább a linket!

A fentiekhez hasonló a www.fajlposta.hu oldala, ami egy nyilvános fileküldő. Nem kell hozzá regisztráció, csak egy meglévő e-mail cím, aki küldi és a címzettek. Lehet megosztani is, ekkor csak egy linket kapunk a végén, amit bemásolunk a levelünkbe, honlapra, vagy ahogy szeretnénk. A fájlok 7 napig érhetőek el.

Az így megosztott fájlok számára nincs korlát.

 

DropBox

A cipősdoboz ingyenes változata 2Gb, bárhonnan elérhető tárhellyek kecsegtet. Kezdetnek nem rossz, nézzük mi van a dobozban! Egy gyors telepítés után csak be kell állítanunk, hogy melyik lesz a mi könyvtárunk a saját gépünkön, amit automatikusan felszinkronizál a felhőbe. Ezt egy kis zöld pipa mutatja a file ikonján. Ezután ez a tartalom bárhonnan elérhető.

A saját gépünkön bármelyik könyvtár lehet ez, amit megjelölünk. Ha ebbe belemásolunk valamit, akkor már készen is vagyunk a megosztással. Ilyen egyszerű. A telefonunkra telepíthetjük a Google Play-ről a DropBox appot, így magunkkal vihetjük bárhová.

Fájlonként generálhatunk linket, amin keresztül más letöltheti őket. Létrehozhatunk egy megosztott könyvtárat, amibe mi vagy más tud másolni, és automatikusa szinkronizálódik. Lényegében egy közös osztott mappa. Igen hasznos! Természetesen a megosztásokat bármikor visszavonhatjuk.

 

A mai mottóm

Akárhogyan is döntesz, akármit is választasz, egy dolgot tarts mindig szem előtt: ami egyszer felkerült az internetre, az örökre ott marad. Ez egy egyszerű mondat. Ha nem akarsz valamit másnak megmutatni, akkor ne tárold a gépeden, fényképeződön, mobilodon, kamerádon, okos órádon stb., stb...

További hasznos linket találhatsz még a fajlkuldes.lap.hu oldalon.

 

Mint mindig, lájkold az írásomat, vagy iratkozz fel a hírlevelemre, hogy időben értesülj az újdonságokról!

Szívesen veszem a kommenteket és az ötleteket, hogy miről szeretnétek még olvasni.

Igen, szeretnék feliratkozni a hírlevélre!

Szólj hozzá!

Címkék: torrent felhő megosztás cloud óriáslevél Google Drive FTP DropBox

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemismegy.blog.hu/api/trackback/id/tr265804848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása