hirdetések (x)

A vírusok nem csak télen támadnak! - I. rész

Így kerüld el a nem kívánt kártevőket

2014.03.01. 18:59 Borbély Viktor

Akár tisztában vagyunk vele, akár figyelmen kívül hagyjuk, a kártevők nagyon kifinomult, és szofisztikált módon támadják célpontjaikat, vagyis minket. Vannak, amelyek fájljainkat lopják el, mások a belépési jelszavainkat. A felkészültebb kártevők komplett arzenállal felszerelve "látogatnak" el hozzánk, és rögzítenek mindent, amit lehet. Hátsó bejáratot nyitnak a számítógépünkön a tudtunk nélkül. Felkutatják a fájlrendszerünket, szokásainkat (trackerek).

Mint látjuk, igencsak van mitől tartanunk, ha az internet vadnyugatán lovagolunk végig. Ezeket a veszélyeket nem söpörhetjük a szőnyeg alá, főleg, ha minimális szabályokat betartva megfelelően kis mértékre csökkenthetjük a fertőzés veszélyét. Ma ezeket mutatom be, és tovább folytatom a már korábban elkezdett vonalat.


Hogyan védekezhetünk?

Nincs ugyan 100%-os módszer, de néhány böngésző kiegészítővel, vírusírtó program használatával megkímélhetjük magunkat a nem kívánt betolakodóktól. Nézzük egyet-kettőt válogatva!

Az Adobe Reader-ről már régóta ismert, hogy könnyen benyeli a manipulált PDF dokumentumokat. Hiába hízott a program jókorára, máig támadják gyengeségeit.
Helyette javasolt valami alternatív megoldás után nézni. Ezekből számos, ingyenesen elérhető program lelhető fel az interneten.
Én a Foxit Reader-t használom már régóta, nagy megelégedésemre. A szükséges feladatokat ellátja, sőt az kis extrák igazán szerethetővé teszi.
Például kifejezetten sokat használom, hogy a formanyomtatványokat gépen töltöm ki. Nem kell többé kézzel, olvashatatlanul megírni.
Egy dologra figyeljünk oda, hogy kikapcsoljuk az aktív JavaScript tartalamat a File -> Preferences -> Trust Manager -> vegyük ki a pipát az Enable JavaScript Actions (JavaScript kódokat nem engedélyezzük) résznél. Ez az egyszerű beállítás máris megnövelte a PDF-ek olvasásának biztonságát.

 

Ingyenes vírusírtók

Az ingyenes az hatásos is? Nos, biztosan többet ér, mintha nem lenne semmi telepítve a gépünkre.
Van számos, ami minimális szolgáltatásokkal kecsegtetnek: AVG, Avast! .
Ezek rendszeresen frissíthetők az internetről, naprakészen tartva a vírusokat felismerő adatbázisukat. Ellenőrzik a levelezésünket, az internet címeket, amiket megnyitunk, az internetről vagy levelezőnkből letöltött fájlokat stb.

Ha ennél nagyobb biztonságban akarjuk érezni magunkat, akkor fizessünk elő a PRO verzióikra.

Bár ingyenesek, egyszerre csak egyet telepítsünk belőlük, nehogy egymás lábát rúgják ki :)
Mivel ezek a cégek versenyeznek a felhasználókért, ezért biztosak lehetünk benne, hogy törekednek a legjobb védelemre. Ez nekik is jó reklám. Nyugodtan megbízhatunk bennük.

Olvass róluk részletesebben itt:
- AVG: www.avg.com
- Avast!: www.avast.com/hu-hu/index
- ESET: www.eset.hu
- virustotal: www.virustotal.com


Ezek után nézzünk hasznos böngésző kiegészítőket! Előre bocsátom, hogy az Internet Explorer nem tartozik a biztonságos böngészők közé. Nem javaslom a használatát. Továbbá IE-re sokkal kevesebb kiegészítő található, így az alábbiakat sem találod meg IE-re fejlesztve.


Alapvető kiegészítők

Netcraft Toolbar

1995 óta létezik a Netcraft cég, aki a netes biztonsággal foglalkozik. Összegyűjtik az oldalakról elérhető információkat maguk által, vagy a felhasználók visszajelzéseikből. Megjelenésében a böngészőnk címsora alatt jelenik meg ez az eszköztár (toolbar). Böngészés közben a következőket mutatja élő adatokkal:
- oldal megítélését (megbízhatóságát) (Risk rating)
- mióta jelent meg a Netcraft adatbázisában (Since)
- az oldal népszerűsége (Rank - az 1-es a leglátogatottabb)
- részletes információ az oldalról, amit éppen böngészünk (Site report): ki, mikor, hol regisztrálta, hozta létre
- az ország kétbetűs kódja, zászlója, ahol regisztrálták az oldalt
- a cég, szervezet, aki regisztrálta

Ahogy látod, nagyon hasznos infókat kapunk, és ehhez nem kell hosszasan keresgélnünk, hanem helyben minden elérhető. Érdemes bekapcsolni, ha bizonytalan vagy egy oldal eredetében.

Ezen kívül egyből elküldhetjük a gyanús oldal linkjét, ha úgy érezzük, hogy kártékony dolgot tartalmaz.

Bővebben a hitvallásukról itt olvashatsz angolul: http://www.netcraft.com/about-netcraft/


Nem elegendő a felismerés, hanem ezek ellen védekeznünk is kell aktívan. Nem elég, hogy nem kattintunk egy linkre. Mi van, ha már megtörténik a kártevő oldal betöltése? Nem tudjuk már megállítani a rosszindulatú összetevők futtatását, elhelyezését a gépünkön. Legalábbis kézzel nem, de vannak olyan Add-On-ok, amik helyettünk ezt megteszik. Ezek közül válogattam párat.


AdBlock

Erről már írtam egy korábbi bejegyzésemben, ott részletesen olvashatsz róla.
Röviden: ezzel letilthatod a folyamatosan felugró, és rólunk adatokat gyűjtő ablakok megnyitását.
Fontos, hogy van időnk megfontolni, hogy mit engedélyezünk, és mit tiltunk.
Finomra tudjuk hangolni a böngészőnket némi hozzáértéssel.


NoScript

Újabb hasznos összetevő. Anélkül be sem fejezi az oldal aktív tartalmának teljes betöltését, amíg nem mondjuk meg neki, hogy az adott tartalommal mit kezdjen. Itt a tartalom alatt az u.n. script-eket értem. Ezek aktív tartalmak, amik aktívan képesek befolyásolni a böngészőnket.
Van köztük hasznosak, azonban (természetesen) kártevő fajták is. Ilyenek például a hirdetési felületek, követők (tracker).
Ha ezt beállítjuk, akkor merőben máshogy fog kinézni a megszokott honlapunk :)

A böngésző alján jelenik meg egy új sáv, ahol láthatjuk, hogy miket blokkolt. Ezek közül én dönthetem el, amelyeket mégis engedélyezem. Akár véglegesen, akár átmenetileg.

NoScript - felugró sáv.png

NoScript - blokkolt tartalom.png

Érdemes rászánni egy kis időt, és végignézni, hogy eddig mennyi mindent töltöttünk le, amit nem is kértünk.
A mindennapi böngészéseink során tovább taníthatjuk a programot, hiszen megjegyzi a korábbi döntéseinket. Egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy finomrahangoltuk a böngészőnket.



DoNotTrackMe

Magyarra fodítva: Ne kövess engem! Adja magát a hasznossága.
Segít megvédeni attól, hogy a böngészési szokásainkat vagy személyes információkat kiszolgáltassuk az interneten. Naponta több százszor küldjük el ezeket az adatokat a háttérben. Ma már majdnem minden oldal, amit meglátogatsz követi és rögzíti az aktivitásodat, amit aztán eladnak más cégeknek (főként marketinges, de nem csak!!). Akárhányszor megadod az e-mail címedet egy oldalon, könnyebben követhetővé válsz.
A felépülő adatbázis aztán később felhasználásra, kerül, amikor páldául -a közelmúltban is ismert- oldalakat feltörnek, és a jelszavakhoz hozzájutnak a betörők.

A böngésző ablakában kis ikonban a szám jelzi, hogy az adott oldalon hány ilyen trackert talált az alkalmazás. Ezeket blokkolta nekünk.

DoNotTrackMe - blokkolt ikon.png

Ha rákattintasz, láthatod, hogy melyik volt ez a tracker.

DoNotTrackMe - blokkolt.png

Ha ezt a kiegészítőt telepíted, akkor több száz olyen céget zársz ki, akik követni tudnák, hogy mit nézel, olvasol, milyen honlapokat látogatsz meg stb. Ami még előnye, hogy generál neked egy random e-mail címet, amit bárhol megadhatsz. Tulajdonképpen ez egy olyan e-mail cím lesz, amit kontrollálni tudsz, hogy mi érkezhet meg hozzád. Egy átmeneti postaládába pottyannak be a kéretlen levelek és letilthatod a továbbítást a tényleges postafiókodba.
Ez ingyenes, viszont a fizetős szolgáltatással már a bankkártyánk adatainak a kiszolgáltatását is blokkolhatjuk.



HTTPS Everywhere

A "HTTPS" kifejezésben az S betű a secure-t (biztonságos) jelenti. Tehát a "hagyományos" HTTP internetes kapcsolatok helyett a biztonságos HTTPS kapcsolódást erőlteti minden oldal esetén. Miért fontos ez? A HTTP böngészés során az adatok úgy közlekednek az interneten, mint egy nyílt levelezőlapon. Bárki elolvashatja (aki ért hozzá, hogy hogyan kapja el ezeket a csomagokat). Naés?! Gondolhatnád. Nos, ha ez a felhasználónév/jelszó párosunkkal történik meg, akkor már nem olyan jó a helyzet, igaz? Ha például a banki adatainkat gépeljük be, és a gépem és a banki oldal közé egy harmadik "személy" áll, akin keresztül folyik az adatáramlás és ő közben minden elolvas(hat), amit csak akar. A HTTPS adatfolyam esetében viszont egy titkosított csatorna jön létre a géped és a honlap között, amit csak a két végpont tudja elolvasni. Figyelem, ez a csatornát titkosítja csak, és nem véd a kártékony tartalom ellen! Magyarán hülyeség ellen nem véd. Továbbra is te vagy a felelős érte, hogy mit nyitsz meg.

Persze kézzel eddig is mindig HTTPS oldal címét pötyögted be a böngészőbe (na persze ;) ), amikor be akartál lépni a netbankodba, a leveleződbe. Igaz? Mégis előrdulhat, hogy elfelejted. Ekkor jön segítségül ez a kiegészítő.
A futás során előfordulhat, hogy furcsán néz ki a honlap, mert bizonyos részei az oldalnak nem lettek betöltve. Ekkor a címsorban lévő kis pajzsra kattintva mégis engedélyezhetjük a tartalmat. Ezzel persze szándékosan gyengítjük a saját biztonságunkat. Egyéni belátás kérdése, hogy ezt megteszed-e?


Fontos, hogy ezek a kiegészítők nagy mértékben megváltoztatják a böngészőnk működését! Ez jó, mert észrevesszük, hogy eddig mennyi potenciális veszélyforrást hagytunk figyelmen kívül. Új böngészési szokásokat kell kialakítanunk, ami egy biztonságosabb mód felé vezet minket. Lényegében ez volt a célunk, nem?

A téma szerteágazó mivolta miatt a jövőben szándékozom folytatni a sorozatot. Érdemes lesz továbbra is visszalátogatni az oldalamra.

Ha érdekesnek találtad a témát, lájkold az írásomat, vagy iratkozz fel a hírlevelemre, hogy időben értesülj az újdonságokról!

Szívesen veszem a kommenteket és az ötleteket, hogy miről szeretnétek még olvasni.

Igen, szeretnék feliratkozni a hírlevélre!

Szólj hozzá!

Címkék: kiegészítő vírus böngésző Chrome AVG FF ESET Avast!

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemismegy.blog.hu/api/trackback/id/tr185774135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása