hirdetések (x)

Melyik böngészőt válasszam?

A böngészőkről alapfokon

2014.01.18. 08:57 Borbély Viktor

Első tematikus bejegyzésemnek szándékosan választottam a böngészőket. Ennek az az egyszerű oka, hogy ma már szinte mindent a kedvenc böngészőnkben végzünk. Itt levelezünk, nézünk filmeket, képeket, hallgatunk zenét, intézzük hivatalos ügyeinket, netbankolunk, lájkolunk. Ezeket megtehetjük még az okostelefonunkon a sokféle app-al is, de erről majd egy következő bejegyzésemben írok.

Mielőtt belemélyednék a böngészők változatos világába, tegyünk rendet, mi is az, hogy böngésző?

Program - applikáció - operációs rendszer

Ezekről sokat hallhattál, olvashattál már, de talán nem tiszta, hogy mi a különbség közöttük. Először is, az első és legfontosabb egy Operációs rendszer (OS = Operating System; rendszer) megléte. Biztosan ismerősnek tűnnek, ha egy párat felsorolok: Microsoft Windows, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Windows 7, Windows 8. A Linux fronton hallhattad az Ubuntu, Debian, RedHat, Fedora, SUSE neveket, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az Apple Macintosh gépek hagyományos operációs rendszere az OS X.

Bár sokféle OS van, mindegyikben az a közös, hogy különféle programokat tudnak futtatni, amiknek felhasználóbarát kezelőfelülete van (ablakok). Ez a lényeg a számunkra, hiszen a mi böngészőnk is egy ilyen program (alkalmazás = applikáció = futtatható állomány). Minden programnak megvan a maga feladata. Pl. a porszívót is másra használjuk, mint a konyhakést.

Ebből a szempontból a böngészők inkább egy sokoldalú svájci bicskára hasonlítanak. Lényegében ugyanazt a feladatot végzi - megjeleníti az internetes oldalakat -, de az oldalakon már sok mást is tudunk intézni. Nézzük sorra a különböző böngészőket!

 

Internet Explorer (IE) IE11_logo.png

A Microsoft volt az elsők között, aki ingyenesen adta a böngészőjét, azaz a hozzáférést a világhálóhoz (internet = World Wide Web = WWW). Ez csak a Windows rendszereken fut, viszont alapértelmezésben érkezik az operációs rendszerünkkel. Ez annyit jelent, hogy a számítógépünk egyből képes a webhelyek megnyitására, mindenféle alkalmazás telepítése nélkül.

A kezelőfelülete egyszerűre sikerült. A kor követelményeinek megfelelő felülettel találkozunk. A bővebb beállítások a jobb felső sarokban lévő Beállítások (fogaskerék) ikonnal érhetők el. Ettől balra a csillag ikon az elmentett kedvenc weboldalaink helyét hozza fel. A kis házikó ikon pedig a kezdőlapra navigál.

Ezek után láthatjuk a megnyitott lapok sorát. Új lapot a Control és T billentyű együttes lenyomásával nyithatunk. Tehát nem kell új böngésző ablakot indítanunk, ezzel könnyen átlátjuk a megnyitott oldalakat. Ez egy nagy előrelépés volt a korai verziókhoz képest, mégha az IE csak átvette, a Mozilla Firefox-ból.

Tőlük balra a címsor helyezkedik el, ahova a keresett oldal címét írhatjuk be, vagy elegendő csupán a keresett szavakat. Ha nem ismerjük a webcímet, kezdjük el írni a keresendő kifejezést, és a Bing kereső máris dobja fel a találatokat. Ezután már csak válasszuk ki a minket érdeklőt. A Bing a Microsoft keresője, olyan, mint a Google keresője. Ez előbbi egy kicsit később lett kifejlesztve, így még nem terjedt el a köztudatban.

A Vissza-Előre gombokkal navigálhatunk a már meglátogatott oldalak között.

A keresők nagy újítása a "Bővítmények". Ezek új, és hasznos tulajdonsággal ruházzák fel a böngészőnket. Pl. szótár, időjárásjelentés, helyesírásellenőrző a levelezéshez. Ez a Beállítás menüből érhető el. Sajnos nem olyan egyszerű bővítményeket hozzáadni, mint elsőre gondoltam. Tulajdonképpen nem is sikerült ezeket. Ez mindenképpen hátránya az IE-nek.

Előnyök
+ nem kell telepíteni
+ egyszerű, korszerű felület

Hátrányok
- bővítményeket gyengén kezeli
- biztonsági réseket gyakran találni benne
- lassú a többi böngészőhöz képest

 

A továbbiakban bemutatott böngészők már multi-platformosak, vagyis nem csak Windows operációs rendszeren érhetők el, hanem Linux-ra, OS X-re is telepíthetők.

 

FF_logo.pngMozilla Firefox (FF)

Várható módon, a Microsoft egyeduralma nem maradt válasz nélkül. A netmarketshare.com egy 2013 decemberi felmérése szerint az oldalakat 18%-ban Firefox böngészővel látogatták meg, az IE 58%-ával szemben. 

A böngészőháború második résztvevője ez a nagyszerű program. Már a legelején látszott, hogy ígéretes lesz a jövője. Sok új funkcióval jelent meg, mindemellett megtartotta a könnyű kezelhetőséget. A kezelőfelülete nem sokban tér el a IE-jétől. Itt a beállítások menü a bal felső sarokban lévő, windowos Start menüre hasonlít. Itt tovább finomíthatjuk a beállításokat, de alapból is jól használható a böngésző. Ebben a menüben (Beállítások) érjük el az előbb már említett beépülő modulokat. Ez már jóval kiforrottabb, jól használható. Egyszerűen lehet benne keresni, és telepíteni.

Előnyök
+ jól kezeli a bővítményeket
+ biztonságos
+ egyszerű, korszerű felület
+ alapvetően gyors böngésző

Hátrányok
- sok memóriát használ

 

Chrome_logo.pngChrome a Google-tól

Aránylag fiatal böngészőről van szó. Nem sokban marad el részesedésben az előző Firefoxtól. Alapvetően a Google-nak az volt a célja vele, hogy egy olyan böngészőt hozzon létre, ami támogatja a saját (háttér)rendszereit. A Google levelezője mellé egy böngészőt is adott nekünk.

Kinézetre követi a megszokott formát, a bővebb beállítások a jobb oldali (három vízszintes csík) menüben érhető el.

Újítása, hogy új lap megnyitásakor nagy ikonokkal jeleníti meg a beépülő modulokat. Olyan, mint a mobilunkra telepített app-ok: Gmail, Google Search, Youtube, Google Docs, stb.

Előnyök
+ szoros integráció a Google szolgáltatásaival
+ jól kezeli a bővítményeket
+ szinkronizáció egy másik eszközünkön használt Chrome böngészővel

Hátrányok
- sok memóriát használ

 

Safari_logo.pngSafari 

Említésre méltó még ez a böngésző, ami már messze elmarad az előzőek táborától. Az Apple fejleszti, ezért kinézetében is a jól megszokott minimalizmussal találkozunk. A Windows rendszerekre a fejlesztés 2012 májusában leállt, de Mac OS X-re továbbra is kiadnak újabb verziókat.

A megszokott, könnyű kezelhetőséget kapjuk. A kezdőlapnál két nézet van: Top Sites és a History. Előző a kedvenceinket tárolja, míg utóbbi a böngészési előzményeinket.

 Előnyök
+ jól kezeli a bővítményeket

Hátrányok
- sok memóriát használ

 

Opera_logo.pngOpera (O)

Csekély részesedéssel büszkélkedhet az Opera. Feltűnősége, hogy nagyon gyors. Élen jár a felhasználói élmény fokozásában. Egyedülállóan, az egér mozgása alapján gesztusokkal lehet irányítani. Pl. a jobb egérgomb lenyomva tartásával és lefelé mozgatásával új lapot nyithatunk. A böngészőn kívül levelezőt, csevegőt, letöltésvezérlőt is tartalmaz.

Kinézetre, menü elrendezésében a Firefox-ra hasonlít. 

A nyitólapon három oldalkinézet közül válaszhatunk. A Gyorshívó a gyakran használt rögzített oldalak tárolására van. A Gyűjőlapra kitűzhetjük az oldalainkat, ami élő képet ad a kiszögelt oldalainkról. A Felfedezés menüpont egy előre beállított, tematikus gyűjteményt ad a kedvenceink közül, pl. Autó-motor, Technológia, Sport, stb.

Az Opera mobil változata, az Opera Mini egy különös koncepcióval állt elő. Amikor megnyitunk egy oldalt, ez előzőleg letöltésre kerül egy köztes szerverre, ott az oldal méretét az eredetinek csupán a 10%-ára tömörítik, és így kerül elküldésre a mobileszközünkre. Ezzel csökkentve a felhasznált adatmennyiségünket, amit valljunk be, még ma is meglehetősen borsosan számláz a mobilszolgáltatónk. Mindezt teszi ingyenesen, teljesen észrevétlenül. Érdemes kipróbálni!

Előnyök
+ nagyon gyors
+ felhasználói gesztusok
+ a böngészők közül a legbiztonságosabb
+ jól kezeli a bővítményeket

Hátrányok
- sok memóriát használ

 

Remélem sikerült ezzel az írásommal némi eligazítást adni a böngészők széles választékában. Nem törekedtem a részletes beállításukra, erről majd egy későbbi bejegyzésemben fogok írni.

Ha tetszett, lájkold az írásomat, vagy iratkozz fel a hírlevélre, hogy időben értesülj az újdonságokról!

Szívesen veszem a kommenteket és az ötleteket, hogy miről szeretnétek még olvasni.

Szólj hozzá!

Címkék: böngésző Opera Chrome FF IE Safari

A bejegyzés trackback címe:

https://nekemismegy.blog.hu/api/trackback/id/tr745754717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása